"SADAKO VOL VIURE" Bloc del director de l'escola Sadako

O NOSALTRES O NINGÚ!


La realitat del moment actual no s’escapa a ningú. La crisi és una ombra que s’escampa per tots els racons del

nostre entramat social i que contamina de forma inexorable la fins ara anomenada societat del benestar. Aquests darrers dies, les retallades han continuat fent forat en el camp educatiu. Primer va ser una retallada dels nostres sous i de l’aportació que el departament feia fins ara als centres educatius, en aquest cas concertats. Avui s’atura la implementació d’eines tecnològiques a les aules, es frena la incorporació de professorat fonamentalment a l’escola pública i es condemna als qui ja avui viuen en barracons a la indefinició de la perdurabilitat. I el pitjor és pensar què serà el que vindrà demà.
Són moments difícils, en què més que mai es posa de manifest la credibilitat política en el seu compromís per construir un país més enllà de les properes eleccions. Ho admeto, finalment he d’acceptar que en contra de la meva pròpia voluntat estic decebut amb la classe política. Però avui no hi ha espai pel plany i la decepció, ara és el moment per l’enginy, la innovació, l’austeritat i l’esforç. I d’això, l’estament docent de casa nostra ha demostrat saber-ne i molt.
Malauradament en aquest inici del segon mil•lenni hem fet el triplet. A la crisi econòmica, cal afegir a una crisi del sistema educatiu acompanyada d’una respectable crisi de valors. Aquest, és un marc que no crida a l’optimisme però és l’entorn més propici per fer replantejaments profunds que ens puguin dur a encapçalar un nou model socioeconòmic i educatiu que porti als nostres fills i filles a viure en una societat més plaent, més justa i sobretot en la que s’hi puguin incorporar amb totes les eines que la societat els requerirà.
Tot i que llepar la ferida no farà que aquesta es curi, no me’n puc estar de comentar les valoracions d’avui de la consellera d’educació en què opinava que “el coneixement és als llibres, no a internet”. És un comentari del tot anacrònic i decepcionantment demagògic. Si hem d’acceptar que el cinturó s’ha d’apretar, sóc el primer que se l’estrenyerà com calgui pel bé col•lectiu, però no podem confondre a l’opinió pública sobre la finestra que ha obert la incorporació de les tecnologies a les aules. Ja no hi ha retorn. És evident que davant qualsevol procés d’innovació hi haurà entrebancs, però l’esperit emprenedor i la cultura de l’esforç que tant en boca de tots s’empra, ens ha de dur a superar aquests entrebancs per convertir les tecnologies en una eina més, que faciliti una revolució del nostre model educatiu. Ni l’ordinador, ni el llibre per se son generadors d’aprenentatge però amb ells podem fer segur un gir en l’aprenentatge. Ni pels més profans és difícil d’interpretar canvis radicals en la comunicació, el treball col•laboratiu, la immediatesa i l’accés a la informació, entre d’altres, que fan que els nostres alumnes ja no puguin entendre la societat actual sense eines que els acostin al seu ús. I per descomptat el millor marc per fer-ho és l’educatiu, on acompanyats de professionals desenvoluparan habilitats que donaran sentit al context educatiu més enllà de les eines amb què ho facin.
No voldria acabar aquest post sense llençar una crida a la creativitat, a un veritable treball en xarxa de tot l’entorn educatiu per liderar un canvi social. Si no ho fem nosaltres no ho farà ningú. L’escola dóna coneixements, dóna habilitats però també hem de ser un referent social i d’opinió. Cal que siguem generadors d’innovació, cal que tinguem capacitat per encomanar un esperit positiu que ens ajudi a tirar endavant i per descomptat cal que ens fem sentir i escoltar.

(Aquest és un post resultat d’un dinar francament interessant amb en Gregorio Luri, Anna Sans, Xavier Marcet, Begoña Román i altres membres del Consell directiu de l’AEC preparant el proper Congrés de l’Agrupació Escolar Catalana)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: