"SADAKO VOL VIURE" Bloc del director de l'escola Sadako

BENVINGUTS A L’ESCOLA, BENVINGUTS A CASA VOSTRA


Discurs de benevinguda als alumnes de l’escola:

Benvinguts totes i tots. Benvinguts a casa vostra.

Heu passat unes Bones Vacances? Feu tots molt bona cara i estic segur que durant aquest estiu tots us heu fet molt més grans i heu après un munt de coses noves i heu viscut un munt de noves experiències.

Mentre éreu fora els i les mestres de l’escola, a més de fer vacances i també passar-nos-ho molt bé, hem estat treballant i pensant molt en què podíem fer per que encara us trobéssiu una millor escola de la que vàreu deixar al mes de juny quan vàreu marxar. De les moltes novetats que trobareu d’aquí uns moments us en comentaré algunes que em sembla seran importants per a tothom.

Abans però volia parlar-vos de la importància de tenir cura d’un mateix i dels altres. Fa pocs dies, en una reunió amb tots els mestres de l’escola també els parlava de la importància de lluitar dia a dia per fer del nostre lloc de treball, la vostra escola, un marc on regni el bon humor, la comprensió, la solidaritat i el bon fer. El mateix us demano a vosaltres. Ens hem de cuidar molt i cuidar molt a tots els que ens envolten.

Molts de vosaltres heu treballat dins l’escola les emocions en sessions d’educació emocional i sabeu molt bé que és molt més fàcil desprendre de dins nostre la rancúnia que no pas la comprensió, el menyspreu que la solidaritat, o que és més fàcil enfadar-se que reconciliar-se.

La banda fosca de les emocions sorgeix del nostre interior amb fluïdesa i es traspuen amb facilitat emocions negatives, mentre que les emocions que generen benestar als altres i de retruc a nosaltres mateixos exigeixen esforç, entrenament i constància. Però aquest esforç té un premi a llarg termini: Fa més feliços als que ens envolten i de retruc a nosaltres mateixos.

Us animo a remoure en el vostre interior per buscar com de dins podeu fer que surti allò més bo de vosaltres mateixos i que pugui fer de l’escola un espai plaent per tots els que en formem part.

I no em refereixo a grans esdeveniments personals, hem refereixo a la quotidianitat: Podem desendreçar o endreçar. Podem parlar o escoltar. Podem desmerèixer o insultar un company o podem reconèixer-li les seves qualitats. Podem excusar-nos o reconèixer els nostres errors. Podem ignorar un company de la classe o podem esforçar-nos per que se senti millor dins del grup. Només de la voluntat i tenacitat de cadascun de nosaltres podrem fer de l’escola un lloc que ens generi ben estar i felicitat. Us animo a participar d’aquest esforç col·lectiu. No es tracte de fer només una escola millor sinó de també de fer una societat millor.

De la mateixa manera aprendre no és gratuït. Mentre que la membrada d’una cèl·lula és permeable a allò que l’envolta, per aprendre i créixer cal també esforç, entrenament i constància. Per descomptat podeu comptar amb la mà del centenar de mestres i personal de l’escola per ajudar-vos en aquest procés però sobretot dependrà de vosaltres i del vostre esforç diari que serà el que marcarà el camí del vostre futur.

Per acabar us comento una de les novetats del curs que afectarà a quasi tots els alumnes de l’escola i que té a veure amb un treball important en que vàreu participar el curs passat i que varen liderar els delegats dels diferents curs.

Tot i que hi ha algunes qüestions que es tancaran en una assemblea amb tots els alumnes de l’escola, escoltant les vostres idees us proposem uns canvis en l’organització dels patis, de manera que durant aquestes estones s’esdevindran moments diferents dels tradicionals i als quals us convidem a tots a participar-hi:

Molts de vosaltres vàreu proposar d’escoltar música, ballar o dibuixar al pati i a partir d’aquestes propostes s’han creat els DIES SAK

Cada setmana hi haurà un dia que a les 10.30 no es podrà jugar a futbol en aquest pati que estem ara i s’hi realitzarà un de les quatre activitats que ara us descriuré i en la qual hi podran participar qualsevol alumne, mestre o personal de l’escola que ho vulgui fer:

EL DIA SAK DE DIBUIXOS
Tots els alumnes de l’escola que vulguin, també els de secundària si volen, es podran quedar en aquest pati i pintar amb guixos el terra del pati o fer dibuixos en papers i cartolines que després es penjaran pel pati. Cada dia Sak de dibuixos es triarà un tema diferent. Al final del cada dia es farà una fotografia des de la terrassa de dalt per tenir-ne un record.

EL DIA SAK DE BALLS
En aquest dies els alumnes d’ESO que vulguin prepararan una o vàries coreografies que durant el pati ensenyaran a tots els alumnes de qualsevol curs que la vulguin aprendre i al final se’n farà una gravació en vídeo que es penjarà a la web.

EL DIA SAK DE MÚSICA
Primer seran els mestres i més endavant els mateixos alumnes qui presentaran un estil o grup musical que omplirà tots els recons del pati.

EL DIA SAK DE CONTES
En aquests dies els alumnes de segon d’ESO prepararan diferents contes que explicaran al pati de rajoletes amb tots els nens i nenes i nois i noies que els vulguin escoltar.

Aquest és un primer pas per fer del pati un espai alternatiu on s’hi produeixin experiències de tot tipus que esperem puguin complaure tothom. Per descomptat us agrairem qualsevol idea que faci de l’esbarjo un espai que us sigui gratificant i on s’hi puguin dur a terme qualsevol idea que com us deia al començament ens ajudi a gaudir encara més de l’escola i del fet d’aprendre junts.

En aquesta mateixa línia aquest any algunes de les comissions de treball de mestres de l’escola s’obriran a la participació dels alumnes de secundària. M’explicaré. Dos cops al trimestre, una vegada acaben les classes els mestres ens trobem per treballar en comissions com la que organitza el Carnestoltes, la que fa la revista Sak de lletres o la comissió verda que procura aportar idees que facin de l’escola un espai més sostenible. Una d’aquestes comissions justament és la de patis de la qual sorgeixen idees com la que us hem presentat. Totes aquestes i altres comissions queden obertes a que aquells/es alumnes de secundària que vulgueu formar-ne part. Només treballant junts podrem fer encara millor l’escola.

Tot el que ara us he comentat per sobre us ho detallaran els vostres tutors i tutores en els propers dies i per descomptat estaré encantat de detallar-vos tot allò que vulgueu aclarir.

Confiem comptar amb la vostra col·laboració i esforç ja que com deia fa uns moments és més fàcil destruir que construir però estic segur que cadascun de vosaltres treballarà per continuar construint la vostra, la nostra escola cada dia.

I no puc acabar sense fer un breu comentari que faci referència a la importància de preservar entre tots un bé tan preuat i delicat com és la nostra llengua. La nostra llengua és l’eix vertebrador de la nostra identitat, i el seu aprenentatge a l’escola és una eina essencial per garantir la igualtat i cohesió social. Així que com us deia al començament us emplaço a cuidar-vos, cuidar als altres i també a tenir cura d’aquesta joia tan delicada que és la llengua.

Moltes gràcies. Molt bon curs a tothom.

20110913-225951.jpg

1 comentari

  Trackbacks

  1. “BENVINGUTS A CASA VOSTRA…” | 1000 grues

  Deixa un comentari

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Google photo

  Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s

  %d bloggers like this: