"SADAKO VOL VIURE" Bloc del director de l'escola Sadako

L’ESCOLA AVUI


D’aquí una setmana arribarà a les vostres mans el proper número de la revista de l’escola, el Sak de LLetres. Per anar fent boca us n’avanço l’editorial:

Malauradament la situació de crisi i recessió econòmica actual està tenint conseqüències nefastes en tots els àmbits econòmics i socials. Per descomptat, el sistema educatiu no queda al marge d’aquesta situació, sinó tot el contrari. Però al meu entendre cal ser molt prudents a l’hora de prendre decisions a l’entorn d’aquest material sensible que és l’educació dels infants. De ben segur que hem arribat a una situació d’insufciència de recursos asfxiant, però també, sense cap mena de dubte, cal ser molt conscients que la inversió en educació avui té un fort impacte en la construcció del que serà el nostre futur demà.

En aquest procés de constrenyiment econòmic general, els mestres de l’escola concertada també hem patit retallades salarials molt signifcatives. Sobre el professorat s’han aplicat els mateixos barems que al funcionariat públic, perdent de vista que la mesura es prenia sobre un col·lectiu que en cap cas gaudeix de la seguretat i estabilitat del sistema públic. Però el fet és que en aquests moments els efectes de frenesí de reduccionisme econòmic ja no distingeix titularitats ni territoris i afecta indiscriminadament tots els fronts educatius.

Això no obstant, un dels factors de major desànim en l’àmbit educatiu és no poder comptar amb un projecte de país estable i de continuïtat que permeti albirar un horitzó sobre el qual es puguin desenvolupar totes les polítiques educatives. Amb els darrers canvis de govern tornem a assistir a un degoteig de noves propostes estructurals, curriculars o organitzatives que de nou divergeixen de la línia marcada pels governs anteriors. Una manca de nord clar en l’educació institucional fa impossible un ajustament del sistema educatiu a la canviant realitat social que l’acompanya.

L’educació requereix d’un pas significatiu cap a l’autonomia real dels centres, en què tots aquells que creiem en la necessitat de desenvolupar projectes educatius amb entitat pròpia i de qualitat, puguem marxar d’uns estàndards encotillats que només evidencien una mediocritat general que cal abandonar.

Són necessaris nous projectes que liderin un procés de renovació pedagògica, tan arrelada a la nostra història, per conduir l’escola actual cap a un escenari en el qual els nostres alumnes puguin desenvolupar aquelles habilitats que els demanarà la societat del futur i a més els faci capaços de millorar-la. En definitiva, cal fer un pas cap a l’europeïtzació del nostre sistema educatiu. Són molts els països centreeuropeus on es premia l’autonomia i el desenvolupament individual de cada projecte per fer millor el sistema educatiu que els uneix.

Afortunadament l’escola compta amb un equip que més enllà de caure en el desencís i el desànim que ens envolta creu que la situació de crisi actual s’ha d’abordar des de la confança, la serenitat i fns i tot l’entusiasme. Els nostres infants necessiten el nostre esforç i l’enginy per oferir-los la millor formació possible, per arribar a formar part d’una societat canviant, en què cal afrontar la gestió del coneixement d’una altra manera i que ja no compta amb un entorn laboral garantit i estable.

L’escola actual, i possiblement tota la nostra societat, exigeix una actitud extrema de creativitat, emprenedoria, innovació i realisme. I només des d’aquest prisma podrem aconduir l’escola d’avui i en definitiva la societat del futur. Els textos que omplen aquest Sak de lletres recullen els premiats al certamen literari del Jocs Florals de l’escola i són també el pols d’allò que viuen i senten els nostres alumnes, i que d’alguna manera recull la realitat que els envolta. Amb el plaer de la seva creació i posterior lectura reblem l’esperit que reitero que necessita la situació actual que avui ens ocupa.

Espero que en gaudiu,

Jordi Musons
Director de l’Escola Sadako

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: