“Les 3 coses que he après”. El treball en grups cooperatius
Fa uns dies la Fundació Bofill em va proposar participar en la campanya “les 3 coses que he après“. Una iniciativa per preparar una reflexió dobre els reptes de l’Educació a Catalunya. Els tres que he triat són:
La incorporació de les TECNOLOGIES com eina d’enriquiment a l’aprenentatge.
La tecnologia està essent un catalitzador de canvi metodològic extraordinari. Aquesta és una oportunitat que l’educació no pot deixar escapar.
L’accés a la informació de tota la societat ha modificat moltes de les pautes establertes fins ara. L’escola no n’està al marge i ha de saber aprofitar aquestes eines per enriquir els processos d’aprenentatge, promoure la implicació de l’alumnat i afrontar d’una forma més eficient la construcció del coneixement.
TEAMTEACHING.
L’educació prové d’una concepció molt individualista del treball docent amb els alumnes en format 1 a 1. Com en moltes altres professions, la docent haurà de créixer en el treball compartit fora però sobretot dins l’aula. Compartir el treball docent amb un mateix grup d’alumnes ha de permetre un major debat pedagògic, una millor atenció personalitzada i una major diversificació de metodologies, maneres de fer i referents. Personalment m’inclino cap un desplaçament de les agrupacions flexibles optant per un treball docent més compartit.
En una propera entrada en aquest bloc voldria extendre’m sobre el pas determinant que ha fet i preveu fer l’escola en la codocència dins l’aula i els efectes que tenen aquest canvis en la construcció de debat pedagògic i l’atenció real a la diversitat.
METODOLOGIA. TREBALL EN GRUP com eix vertebrador de metologies educatives que involucrin a l’alumne en el procés d’aprenentatge.
L’escola ha de fer passos significatius en la cerca de noves metodologies que s’ajustin més a la realitat dels infants d’avui i a la societat del coneixement en la que viuen. Avui més que mai són vigents metodologies d’antics pedagogs del nostre i altres països. Però també cal experimentar amb altres metodologies (APB, Fleep-Classroom, treball amb eines TIC, etc) que portin a l’alumne cap al centre del procés d’aprenentatge, desbancant a un més que consolidat llibre de text, i desplaçant el mestre del centre de l’aula cap un paper de coaching i lideratge. I per descomptat el treball en grup hauria de passar a ser un dels eixos vertebradors de la construcció de coneixement dins i fora l’aula del infants i joves.
Actualment disposem d’eines i coneixement que estic convençuts ens permetran fer canvis molt significatius en l’ús metodològics en aquest tres àmbit i tindran un paper molt rellevant en modificar la concepció tradicional que tenim globament avui sobre l’educació.
Aprofito aquesta breu exposició d’intencions educatives per compartir un document clar sobre una forma de treballar en grup, que és treballar en grups cooperatius. De fet, quan es treballa en grup quasi de forma automàtica ho fem cooperativament però treballar amb grups cooperatius pot fer-se amb una intenció i metodologia determinada que promou la cooperació i millora els aprenentatges de l’equip.
Aquest document està elaborat per la Fundació Maphre i es pot trobar al seu portal recapacita.
Treballar en grup afavoreix la convivència, potencia l’atenció a la diversitat, millora les habilitats comunicatives i sens dubte afavoreix un aprenentatge de major qualitat.
Avui la tecnologia permet un nivell extraordinari de cooperació i treball en xarxa que sens dubte enriqueix els nostres propis aprenentatges. Poder compartir aquest document n’és un bon exemple. Aquest és el mateix model que s’ha d’extendre a les nostres aules si volem propoure una actitud d’implicació, de responsablitat i de treball compartit.
- Posted in: INFORMACIONS PEDAGÒGIQUES ♦ TENDÈNCIES EDUCATIVES
- Tagged: codocència, teamteaching, treball en grup, treball en grups cooperatius